Na našem pčelinjaku za Vas proizvodimo čistu matičnu mliječ te ju svježu pakiramo i zamrzavamo na -18°C kako bismo sačuvali njezina dragocjena svojstva.

Što je matična mliječ?

Matična mliječ (Royal Jelly) je izuzetno hranjiva tvar,  bogata vitaminima, bjelančevinama te aminokiselinama. Čini idealni prirodni dodatak prehrani.

Matična mliječ

Matična mliječ u matičnjacima

Matična mliječ u svojem sastavu sadrži vitamine skupine B, posebno visoku koncentraciju vitamina B5 i vitamina B6. Prirodni je izvor acetilkolina u čistom obliku, sastojka koji je odgovoran za prijenos živčanih poruka, razvoj mozga i pamćenje. U matičnoj mliječi nalaze se različiti minerali, vitamini A, C, D i E, enzimi, 18 vrsta aminokiselina, te mnoge druge tvari koje sprječavaju razvoj i razmnožavanje bakterija i virusa. Vrlo značajna aminokiselina koja se nalazi u matičnoj mliječi je želatina. Želatina ulazi u sastav kolagena koji je svjedok starenja organizma.

Periodni sustav - matična mliječ

Elementi prisutni u matičnoj mliječi

Najvažniji sastojak prisutan u matičnoj mliječi je nezasićena masna kiselina 10-hidroksi-2-decenska kiselina (10-HDA). 10-HDA se pripisuju brojna biološka svojstva matične mliječi. 10-HDA je u prirodi pronađena samo u matičnoj mliječi. Prisutnost 10-HDA u nekom proizvodu je presudan čimbenik pri utvrđivanju da li proizvod zaista sadrži matičnu mliječi ili je krivotvoren. Svi sastojci u matičnoj mliječi nalaze se u takvom omjeru i količini da čine dragocjen biostimulator organizma. Matična mliječ izrazito jača imunitet te vrlo povoljno djeluje na bronhijalnu astmu, bolesti jetara, zarastanje prijeloma kosti i na kožne bolesti.

Svježa matična mliječ je homogena, mliječno-bijela do sivkasta, neprozirna, maziva i kiselkasta (pH 3,5- 4,5) tvar, karakterističnog mirisa.

Kako nastaje?

mm

Mlada pčela odlaže mliječ u matičnjak

Matičnu mliječ proizvode pčele radilice izdvajajući punovrijedne sastojke iz svojih žlijezda slinovnica koji su namijenjeni prehrani matice. Ovaj koncentrat hranjivih tvari omogućava matici da živi duže od pet godina, a životni vijek radilica je samo od 2 do 4 mjeseca. U vrijeme polaganja jajašaca matica je u stanju za 24 sata položiti između 1500 i 2000 jajašaca. Ukupna težina jaja koje položi dnevno je i do dva puta veća od težine matice. Ova „izdržljivost“ može se pripisati jedino činjenici da je matica hranjena isključivo matičnom mliječi, dok se radilica i trut hrane nektarom i peludom.

Doba industrijalizacije dovelo je do pojave različitih proizvoda koji se prodaju pod istim nazivom, ali takvi proizvodi ne opravdavaju ni 1% djelovanja kakvo ima 100% čista, prirodna matična mliječ.

Kako se dobiva?

Postupak dobivanja matične vrlo je složen, a u osnovi se sastoji od simuliranja nedostatka matice u pčelinjoj zajednici čime se u pčela javlja nagon za proizvodnjom nove matice. Ličinke pčela starosti do 24 sata  presađuju se u osnove matičnjaka i stavljaju u tako pripremljeno pčelinje društvo. Mlade pčele hrane ličinku matičnom mliječi, a višak mliječi koju ličinka odmah ne može pojesti skladišti se ispod ličinke. Nakon 72 sata takvi matičnjaci puni mliječi se vade iz košnice te se izdvaja matična mliječ. Matična mliječ sakuplja se samo u svibnju, lipnju i srpnju mjesecu.

Korištenje matične mliječi

Može se uzimati jednom dnevno, najbolje ujutro nakon ustajanja, iako je bolje ukoliko se to radi dva puta dnevno, ujutro i poslijepodne. Preporučena doza je 1 gram dnevno za odrasle osobe (pola ravne čajne žličice). Za djecu stariju od 5 godina preporuča se maksimalna doza od 0,5 g dnevno, a za novorođenčad se doza određuje prema tjesesnoj težini (0,01g po kilogramu tjelesne težine). Preporuča se konzumacija na način da se potrebna količina stavi ispod jezika i pričeka nekoliko minuta dok se matična mliječ ne otopi. Na taj način matična mliječ se direktno apsorbira u krv, što daje najbolji učinak. Ako bi se odmah progutala došla bi u kontakt sa želučanom kiselinom koja smanjuje njezino djelovanje i ne bi se postigao željeni efekt. Ne preporuča se uzimanje matične mliječi u večernjim satima jer “povećava” energiju te može izazvati nesanicu. Važno je biti discipliniran i matičnu mliječ uzimati u kontinuitetu. Matična mliječ smije se uzimati samo drvenim, plastičnim ili staklenim žlicama, a nikako metalnim jer aminokiseline iz mliječi reagiraju sa metalom te se uništavalju određena svojstva.

Postoji nekoliko načina uzimanja matične mliječi. Može se uzimati cijele godine na način da se mjesec dana uzima svaki dan jedan gram, pa mjesec dana pauze i tako ispočetka. Može se uzimati sezonski, 3 mjeseca u kontinuitetu (u jesen, kao pripremu za zimu) svaki dan jedan gram, ostatak godine bez uzimanja. Važno je raditi pauzu u korištenju zbog antibakterijskih svojstava matične mliječi.

Za jorištenje kod specifičnih zdravstvenih stanja i bolesti mogu se uzimati i doze veće od gore navedenih. U tom slučaju obavezno se konzultirajte sa liječnikom.

Tokom uzimanja matične mliječi možete dobiti nuspojave poput proljeva, osipa i sličnog. To se dešava zbog procesa detoksikacije i izbacivanja štetnih tvari iz organizma, a može potrajati nekoliko dana.

Alergijske reakcije na matičnu mliječ su rijetke, no ukoliko ste alergični na pčelinje proizvode pokušajte početi koristiti matičnu mliječ u jako malim količinama kako biste provjerili da li izaziva alergijsku reakciju. Ukoliko se pojavi bilo kakva reakcija odmah prestanite koristiti matičnu mliječ.

Učinci matične mliječi na zdravlje

Učinak matične mliječi na zdravlje je širok. Znanstvene ustanove širom svijeta  sve više proučavaju matičnu mliječ kako bi bolje razumjeli njezina dragocjena svojstva. Ponekad učinak matične mliječi na zdravlje zvuči predobro da bi bio istinit, no jednostavno postoji širok spektar stanja na koje pozitivno utječe matična mliječ.

Kako i gdje kupiti matičnu mliječ?

Matičnu mliječ možete kupiti u našem web shopu ili nas kontaktirajte na neki drugi način, te ćemo Vam je isporučiti paketnom distribucijom ili po dogovoru. Matičnu mliječ također možete preuzeti na našem gospodarstvu u Turkovčini.

Koja je cijena matične mliječi?

Cijene svih naših proizvoda možete vidjeti na našem web shopu.

Čuvanje matične mliječi?

Skladišti se neprerađena u izvonom obliku na temperaturi od -18°C kako bi se sačuvala sva svojstva. Načeta bočica drži se u hladnjaku do +4°c do 6 mjeseci. Jednom odmrznuta matična mliječ ne smije se ponovno zamrzavati.