Uz matičnu mliječ kao naš glavni proizvod, proizvodimo i kvalitetan med. Zbog specifičnosti područja na kojem pčelarimo i opredjeljenosti prema proizvodnji matične mliječi, jedini višak meda kojeg možemo oduzeti našim pčelama je kvalitetan bagremov med. Iznimno, u povoljnim godinama vrcamo i cvijetni, livadni i med kestena, a 2015. godine priroda nas je nagradila savršenim šumskim medom (medljikovcem)

bagrem_medljikovac

Bagremov med  vrlo je blag, slatkog mirisa, gotovo proziran do blago-žućkast i ugodan za konzumaciju. On sadrži veću količinu fruktoze od glukoze te se stoga gotovo i ne kristalizira. Smatra se da smiruje živčani sustav, posebno kod nesanice, neuroze i vrtoglavice. Vjeruje se i da pomaže kod crijevnih grčeva i jakog lučenja želučane kiseline. Pomaže kod tegoba dišnih organa. Preporuča se za malu djecu.

Mediljkovac (šumski med) je izrazito tamne boje i specifičnog mirisa i okusa. Bogat je antioksidansima, mineralima i željezom te se preporučuje slabokrvnim osobama, djeci, trudnicama i sportašima.  Dobar je kod iscrpljenosti organizma i opće slabosti, podiže razinu energije i poboljšava vitalnost. Mediljkovac pomaže kod grlobolje, prehlade i kašlja. Povećava snagu srca i izdržljivost krvnih žila te otpornost imunološkog sustava.

Cvjetni ili proljetni med pčele prerađuju iz cvjetnog nektara johe, vrbe ive, visibaba, jaglaca, mrtve koprive, divljih voćaka, maslačka i drugog medonosnog bilja. Sadrži veći postotak grožđanog šećera (glukoze) u odnosu na voćni šećer (fruktozu) te radi toga kristalizira vrlo brzo nakon vrcanja. Sadržava velike količine peludnih zrnaca koji u cijelosti pogoduju jačanju imuniteta te postepeno privikavaju organizam na alergene koji tijekom godine izazivaju peludnu groznicu.

Livadni med nastaje od nektara raznog livadnog cvijeća, a njegova karakteristika je postojanje velike količine različite vrste peludi. Miris mu je blag do jako aromatičan, od svijetle boje pa sve do zagasito tamne zavisno od lokacije pčela. Svojstvo mu je da vrlo brzo kristalizira. Smatra se da povoljno djeluje na oporavak nakon bolesti, kod srčanih tegoba te kod djece u razvoju i starijih osoba.

Kestenov med jakog je i oštrog mirisa, trpko-slatkastog okusa. Sadrži veliku količinu mineralnih tvari i jedan je od medova s najvećom količinom peludi. Preporuča se za iskašljavanje, kod bolesti probavnog sustava (želudac, dvanaesnik), žući i jetre te smetnji uzrokovanih slabijom cirkulacijom jer širi periferne žile.

Prema definiciji, med je sladak i gust sok što ga pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medene rose) nekih kukaca. Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam.

Nektar koji pčele skupljaju iz cvijeća glavni je izvor ugljikohidrata koje pčele pretvaraju u lako probavljivi slador – glukozu i fruktozu, koji je glavni sastojak meda.

Zreli med sadrži od 13 do 20% vlage, a pčele ga u saću pokrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju od upijanja vlage i kvarenja. U medu se nalaze minerali, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline kao što su mravlja, jabučna, limunska, octena, jantarna kiselina, pigmenti, razni derivati klorofila, vosak, inulin te elementi kompleksa vitamina B.

  20130604_224722