Naš pčelinjak

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Brleković registrirano je 2010.  godine, a osnovna nam je djelatnost pčelarstvo.

b1Nalazimo se u selu Turkovčina u općini Bedenica na sjevernom dijelu Zagrebačke županije,  na samoj granici sa Krapinsko-zagorskom županijom sa zapadne i Varaždinskom županijom sa istočne strane. Zato kažemo da imamo spoj najboljih proizvoda iz sve tri županije kojima naše pčele lete i skupljaju svoje dragocjene proizvode.

Pčelarstvo je u našoj obitelji tradicija. Od kada najstariji članovi obitelji pamte, uvijek se držalo nekoliko košnica pletara za vlastite potrebe, što je nekada i bio običaj na selu.

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća pčelama se obitelj počela baviti na suvremeniji način. Pčelarili su DB košnicama i pološkama u stacionarnom natkrivenom pčelinjaku koji je  brojio oko 30 pčelinjih zajednica. Pčelinjak je bio neaktivan od sredine devedesetih godina do 2006. godine. Te godine nabavljamo tri pčelinja društva i nastavljamo pčelarenje LR košnicama.

Nastavak bavljenja pčelarstvom krenuo je iz ljubavi prema prirodi i tom plemenitom i najmarljivijem stvoru na Zemlji, pčeli. Svake slijedeće godine polako smo povećavali broj košnica te naš pčelinjak danas broji oko 100 pčelinjih zajednica.

Od početka se bavimo proizvodnjom meda, a 2013. godine  započeli smo proizvodnju najvrednije namirnice na svijetu – matične mliječi, čemu posvećujemo najveću pažnju.

Iako ne posjedujemo ekološki certifikat, cilj nam je proizvoditi čiste i nezagađene proizvode te se u proizvodnji vodimo dobrom pčelarskom praksom, a u liječenju pčela koristimo samo ekološka sredstva koja ne utječu na kvalitetu pčelinjih proizvoda.